среда, 12 июня 2013 г.

Dud.

Dud je vrlo korisna biljka!
Bobice sadrže vitamini: B1, В2, С, РР, karotin, organske kiseline (jabukova, limunska), eterijska ulja, okolo 27 vrhunskih masnih kiseljina, do 63% lipida, visoki sadržaj uglenih hidrata (glukoza, fruktoza, saharoza) i soli gvožđa. 
Sveže bobice su dobre za anemiju, doprinose oporavku metabolizma. Naučna medicina opisuje korišćenje duda za hipohromnu anemiju, koja je vezana sa gastritisom pri smanjenoj kiselosti  želudačnog soka. 
 Dud je vrlo dobar  za
gastro enterološki oboljenja (enterokolitis, dizenterija, disbakterioza) i za obolenja  žučnih puteva.
U medicini raznih naroda plodovi duda se koristi za: mikrokardiodistrofiju i srcane bolesti. Posle kursa lečenja nestaju bolove, poboljšava se rad srca, smanjuje se otežano disanje, vraća se radna sposobnost. 
Sok i čaj ili kompot od svežih bobica se koristi kak sredstvo za iskašljavanje, kao diuretik i laksotivno sredstvo.
Sok je efikasan za lečenje čireva u ustima i grlu. Za ispiranje se koristi sok pomešani sa vodom ili infuzija od svezih bobica. 
Redovno koriščenje plodova duda doprinosi smanjenju šećera kod diabetićara. 
Infuzija od lišća duda se koristi za hipertoniju, upalne procese, kašalj. Prasak od suvih lišća duda se koristi kao začin za jelo kad u pitanju sećerni diabetis. 
Čaj od kornja duda se preporučuje za impotenciju, za bubrežnu insuficijenciju.

Možete da koristite dud u raznom obliku:
Smrznuti sok ot svežih bobica, smrznuta pulpa, koja je ostala ot pripremanja soka, 
sirup, kompot, sladko i t.d. 

Želim vam puno zdravlja!




Комментариев нет:

Отправить комментарий