суббота, 29 октября 2016 г.

Unutrasni kriticar: prijatelj ili neprijatelj?

Картинки по запросу внутренний критикKod vas se rodila genialna ideja, vi ste odusevljeni i puni energijom. I odjednom unutra vas pocine da prica skripavi glas: "I gde zuris? Sve jedno nista dobrog od tvojoj ideje nece biti!"
Poznato vam je?
To je vas unutrasni kriticar. Da li mozemo da popravimo odnosi sa njim? I kako to uraditi?
Na prvi pogled unutrasni kriticar je dosta korisna sposobnost psihike, koja je prizvana da analizira i konrolise nasu delatnost na svim fazama, od trenutka razmisljanja nad idejom i njenom celishodnoscju do finalne ocene rezultata.
Medjutim u stvari glas unutrasnjeg kriticara cesce ubija ideje, smanjuje samo procenu i dozvoljava da prepustamo odugovlacenju bez imalo stida.

Zasto je tako destruktivan? Zasto negativni kriticar je negativni heroj?
Opet se vratimo u duboko detinstvo. Jer tamo se kriju razlozi destruktivnih promena.
najcesce spoljasnja kontrola roditelja kasnije postane stilom vaseg unutrasnjeg kriticara.
Ako je majka vas ispravljala i govorila da ste vrlo male i nista ne mozete da uradite, onda kasnije vas unutrasni kriticar ce vam pricati istim glasom na isti nacin.
Hiper briga, suvisnje kontrolisanje i zabrane, nepoverenje u snagu i sposobnosti deteta - su
razlozi destruktivnog stila vaseg unutrasnjeg kriticara. 
Setite se kakve emocije ste osetili, kad roditeli vam zabranjivali, grdili vas i vi ste pokupili te njihove emocije. (Pogledajte decu, koja igra sa ludkom i tacno kopira glas roditelja i ponosanje, pogotovu, kad su je grdili). I tu se pojavljuje sukob. Decja neposrednost i radost od novih osecaja od novog dejstva se precrta neodobravanjem i strogoscju najdrazeg coveka na svetu. 
Картинки по запросу внутренний критикProanalizirajte: ciji kriteriumi nabacuje vam psihika kao obrazac za imitaciju, sa kojim niste u skladu. Najverovatnije to ce biti obrazac vasih roditelja ili blizkih rodjaka, jer bas oni nabacivali u vasu glavu taj obrazac "unutrasneg kriticara", kad vas "vaspitavali" u toku detinstva. I cak sada imate sasvim druge osobine, radite sa sobom, unutrasni kriticar sve jedno ce vam govoriti na istim talasima. 

Kako pretvoriti unutrasnjeg kriticara u prijatelja i saveznika?

Картинки по запросу внутренний критик1. Budite svesni svojih emocija. 
Potrudite se da pratite svoje emocije i polako stvoriti ovu naviku. Cim se pojavi emocija (negativna) uhvatite je i svesno razmislite cime se stvorila? Moguce da pojavljivanje kriticara se desava u odredjenim situacijama. Prosledite uslove i pronadjite razlog, koji ga ukljucuje. Probajte da nabrojite sve emocije (bolje na papiru), koji dozivljavate u taj trenutak i ocenite in po svojim kriteriuma. Svesno shvatanje i fiksiranje emocija donose olaksanje i cesto daje kljuc za resavanje zagonetkeo ponencialnim razlozima postojacih negativnoh osecaja. 
Prakticke vezbe na trajnom treningu "PUT KA SEBE" grupno i individialno. 

2. Prebacite paznju sa emocija na telo.
Prebacite vasu paznju sa emotivnih osecaja na fizicke osecaje u telu. 
- Kakvim fizickim osecajama vase telo prati vasi emocije?
- U kom polozaju se zaustavilo vase telo u tom trenutku?
- Da li ima negde napetost?
- Da li ima bol i u kom delu tela, ukocenost?
Prodahnite u tim delovima tela. Posalite tamo ljubav, napunite unutrasnim svetlom, otpustite sve blokade, opustite misici. 
Koristite 6 filtera za mir u duse. 
Kako koristiti 6 filtera za resavanje unutrasneg kriticara? kako pobolsati uz njihovu pomoc stanje fizickog tela? Odgovore i prakticke vezbe na trajnom treningu "PUT KA SEBI" Grupno i individualno. Pridruzite nam se.

3. Napravite granicu izmedju vas i vasim unutrasnim kriticarom
Unutrasnij kriticar nije JA. Njegove ciljeve nisu MOJE ciljeve.
Dozvoljte sebi da izadjete iza granica komfora i ogranicenja, koji za vas napravio unutrasni kriticar. Ove granice niste vi postavili. Neka to bude vas prazdnik neposlusnosti. 

4. Sprijatelite se sa unutrasnim kriticarom.
Картинки по запросу любовь к себеPrimenite sledecu tehniku:
Nacrtate vaseg unutrasnjeg kriticara i dajte mu ime. Napisite njegove tipicne recenice. 
A sada zamislite da vas unutrasni kriticar se pretvara u vasu podrsku, u vaseg unutrasneg ucitelja. Napisite recenice podrske, kakvi ocekujete od vaseg unutrasneg ucitelja.
Popricate sa vasim unutrasnim ucitelem i vrlo brzo cete da vidite kakve promene se desili posle razgovora sa vasim unutrasnim najboljim pomocnikom. Naucite da se dogovarate sa vasim unutrasnim kriticarom. 
Kad budite pretvorili unutrasneg kriticara u pomocnika, postanite sigurnije u sebe. Desi se ujedinenje konfliktnih delova vasej licnosti. Dobijete celinu o osvestite svoju vrednost.

Pridruzite nam se u nasej umetnickoj radionice na trajnom treningu PUT KA SEBI. na realnim sastancima i online. Grupne i individualni vezbe. 
tel. 0659636300
Skype konsultacije: viptajga 

Podelite u komentarima, kako vi se dogovarate sa vasim unutrasnim kriticarom. Da li on vam smeta u ostvaranju vasih ciljeva?
Hvala na paznje!




Комментариев нет:

Отправить комментарий